Google Core Web Vitals

Group 48 Norsk 2.png

Hvordan de nye ranking-faktorene påvirker e-handelen

Google Core Web Vitals – tre nye KPI:er med fokus på brukeropplevelse, som innen kort tid vil komme til å snu opp ned på hvordan din nettbutikk rangeres av Google. Her vil vi forklare deg hvordan disse måleparameterne vil påvirke din nettbutikk og synlighet, og hvordan du bør tenke for a ligge et skritt foran mange av dine konkurrenter. Endringen i Googles algoritmer skjer i mai 2021. 

For å nå rangere høyt på google, for å tiltrekke riktig trafikk og konvertere de riktige kundene er det viktig å jobbe både strategisk og operativt med SEO, mobilvennlighet og diverse sikkerhetsaspekter. Men nettsider må i dag også ta større hensyn til og måle de faktorene og delene som omhandler selve brukeropplevelsen. I fjor fortalte Google om at de hadde planer om å endre sine algoritmer til og nå også inkludere tre nye KPI:er – Det er disse tre som nå omtales som Core Web Vitals.

Hva er Core Web Vitals? 

Googles nye initiativ Core Web Vitals er tre nye rangeringskriterier som avgjør hvor godt en nettside er tilpasset ekte brukere og deres krav til brukervennlighet. Innenfor det Google refererer til som Core Web Vitals har de definert tre nye KPI:er som sier noe om hastighet (loading), responsivitet og stabilitet (Visual stability). 

 
Google Core Web Vitals LCP
  1. Loading – Largest Contentful Paint
    Largest Contentful Paint handler om hvor lang tid det tar for en nettside og laste inn det viktigste innholdet. Dette er i de fleste tilfeller det innholdet (content) som man ser øverst på en nettside. Ofte referert til som; «banner» eller «hero». Altså det besøkeren ser direkte på sin datamaskin eller mobilskjerm uten å måtte scrolle. Jo kortere lastetiden er for dette første innholdet – desto bedre er brukervennligheten. Alt under 2,5 sekunder er et godt resultat.

 
 
Google Core Web Vitals LCP

2. Interactivity – First Input Delay (FID)
First Input Delay handler om tiden det går fra brukeren gjør en interaksjon med siden (typisk et klikk på et bilde eller knapp) til at responsen kommer. Jo kortere responstiden er, desto mer brukervennlig er siden. Under 100 millisekunder er det man strekker seg etter. 

 
 
Google Core Web Vitals CLS

3. Visual stability – Cumulative Layout Shift (CLS)
Cumulative Layout Shift 
er en KPI som sier noe om hvor mange uventede forandringer en sides layout har under tiden den bruker på å lastes inn. Ofte er det en forskjell på hvor lang tid ulike elementer bruker før de er lastet inn på en nettside. Noe som kan innebære at brukeren ved en feil klikker på feil link eller bilde, ettersom innholdet på nettsiden plutselig har flyttet på seg. 

Også her handler det om å nå et lavest mulig tall. Under 0,1 er et godt resultat. 

Synes du alt dette virker litt krevende, og lurer du på hva disse endringene faktisk får av konsekvenser? Kontakt oss på Ateles så forklarer vi gjerne! 

 

Slik vil Core Web Vital påvirke nettsider og din synlighet i Google

Det er fortsatt noe usikkert i hvor stor grad nettsider vil påvirkes, straffes og belønnes av de nye KPI:ene. Google bruker allerede sidehastighet, sidestørrelse og mange andre ranking-faktorer for å rangere en nettside. Og akkurat hvor stor vekt som vil legges på disse nye målepunktene vil kun tiden vise. Men av erfaring vet vi at det lønner seg å ta slike endringer på alvor. En stor nettside vil kunne miste ranking-verdi, og med det miste mye trafikk og mange konverteringer. 

Google startet allerede i fjor med tester rundt Core Web Vitals, og planen er at de skal inkluderes sammen med de allerede etablerte ranking-faktorene når vi kommer til mai.

Høsten 2020 var det bare 15% av nettsidene som ble gjennomgått som nådde opp på et godkjent nivå om man inkluderte de nye KPI:ene – dette forteller at det finnes store forbedringspotensialer der ute. Derfor er utrolig viktig at du allerede nå begynner å se over og teste din egen nettside. Ikke minst om du driver en nettbutikk.

Hvordan skal jeg som driver nettbutikk tilpasse meg disse endringene? 

Utviklere, online managers, og innholdsprodusenter må sammen sørge for at deres nettside når opp til de nye føringene Google nå kommer med. Når man ikke opp til disse kan det få konsekvenser for brukeropplevelsen – og i verste fall oppleves nettsiden eller nettbutikken som treig, ustabil og uresponsiv. Jo bedre du og ditt team klarer å samarbeide for å nå disse målene jo bedre rustet er dere i den kontinuerlige kampen som foregår for å vinne kundenes gunst. Nettsider som ikke tar dette på alvor, vil sakte, men sikkert sakke akterut.

Akkurat hvor mye Core Web Vitals kommer til å bety er det vanskelig å gi et definitivt svar på nå, men vi tror det vil påvirke hvordan man utvikler nettsider og nettbutikker fremover. Mer fokus på innhold, plassering og stabiliteten til innholdet, samt brukervennlighet. generelt. Det som ikke er nytt er at det fortsatt handler om kunden! 

For å kunne tilby de beste brukeropplevelsene og best mulig ranking på google handler det om samarbeid. Alt fra strategi, innholdsproduksjon til programmering må henge sammen. 

Hvordan vi på Ateles kan hjelpe deg

For å kunne imøtekomme disse nye ranking-faktorene fra Google er det første steget å måle og undersøke hvordan nettsiden faktisk presterer innenfor de nevnte målepunktene. Når man vet hvor raskt ens innhold laster og hvordan siden oppleves for brukeren kan man utarbeide planer for hvordan man skal jobbe for å forbedre disse parameterne. Kanskje bør man jobbe annerledes med content? Har sidetypene og malene som brukes i dag riktig struktur? Kan koden skrives på en annen måte for å gjøre siden raskere? 

Vi på Ateles kan hjelpe deg til å gjøre denne første analysen av din nettside, og deretter komme med anbefalinger til hva som kan optimaliseres for å få et så bra resultat som mulig. Vi utgår alltid fra din unike nettside eller nettbutikk når vi undersøker hvilke forbedringer som er mulige. Vårt mål er hele tiden å hjelpe dere å skape verdi for deres kunder og besøkende. 

Lær mer om SEO i denne guiden

Styrk din SEO før netthandel - Hvor skal man begynne? Last ned guide

Føler du at det er på tide å undersøke hvordan din nettside eller nettbutikk presterer når det kommer til Core Web Vitals? Kontakt oss så hjelper vi deg! 

Ateles Consulting